Tutustu minuun

Nina Apiainen

Intohimoinen hevosten hyvinvoinnin puolesta puhuja sekä käytännön tekijä.

Kuka nina Apiainen?

Olen hevosalan yksinyrittäjä, jonka kotipaikkakuntana toimii tällä hetkellä Huittinen. Saatatte myös tuntea minut sukunimellä Könönen. Menin naimisiin kesällä 2022 ja sen mukana sukunimeni vaihtui.

Oma hevostarinani on sen verran pitkä, että tiivistän sitä teille aika paljon. Muuten saisitte skrollata sivua koko päivän, mutta tässä teille hieman tarinaa siitä mistä olen lähtenyt ja missä ollaan nyt.

Olen aloittanut ratsastuksen jo ennen kouluikää ponitunneilla isosiskoni hevosleireillä. Olen siitä eteenpäin ratsastanut säännöllisesti koko elämäni ajan. Ratsastin eri ratsastuskouluissa sekä hoidin yksityisiä hevosia aikalailla 25-vuotiaaksi asti. Olin siihen ikään mennessä päätynyt Pohjois-pohjanmaalle Rukalle töihin, josta varsinainen hevosalan yrittäjän urani on saanut kipinänsä.

Olin aina haaveillut hevosalan urasta, mutta se ei ollut sellainen asia mitä kotona olisi kovin kannustettu tekemään. Itsekään en nähnyt silloin ihan mitä olisin alalla tehnyt, joten päädyin opiskelemaan maantiedettä. Tämä ala vei minut aika monen sattuman kautta pohjoiseen töitten kautta.

Kuusamossa asuessani tutustuin Mintti Käkelään ja Anna Kilpeläiseen. Heidän kauttaan minulle aukeni aivan uusi maailma! Sain sattumanvaraisten onnistumisten sijaan logiikkaa ratsastamiseen sekä hevosten käytöksen tulkintaan. Heidän opetuksen pohjana on ollut ranskalainen klassinen kouluratsastus. Annalta opin myös ruokapalkan käytön ja se on kulkenut mukana siitä asti työkalupakissani.

Nykyisin koen, että klassinen kouluratsastus sysäsi minut hevosystävälliseen suuntaan vaikka en sitä tyylisuuntaa enää ensisijaisesti opeta. Itse tuuppaan sanomaan, että opetan hevosen hyvinvointia edistävää harrastamista. Se on jotain sporttisen ja klassisen kouluratsastuksen väliltä ratsukosta riippuen. Se voi myös olla maastakäsin tekemistä tai esimerkiksi jotain arjen taidon harjoittelua.

Jatketaan kuitenkin vielä tarinaa eli palataan Kuusamon aikoihin. Uskaltauduin Annan ja Mintin nosteen avulla hakemaan opiskelemaan Ruukin maaseutuopistoon ratsastuksenohjaajaksi. Opintoni jäivät kuitenkin hevosharrasteohjaaja-tasolle, koska lähdin Portugaliin harjoitteluun kesken opintojen. Löysin sieltä upean istuntapainoitteisen tallin, jossa hevosia pidettiin lajityypillisissä olosuhteissa.

Minua opetettiin siellä Enlightened Equitation-istuntametodin mukaisesti ja tämä kyseinen metodi on ollut mukanani opetuksessa siitä lähtien. En kokenut Portugalin reissun jälkeen, että ratsastuksenohjaaja-opinnot olisivat vieneet siihen suuntaan mihin itse halusin. Tein sen sijaan eläintenkouluttajan ammattitutkinnon, joka on ollut minulle työssäni suureksi hyödyksi.

Portugalissa tutustuin nykyiseen valmentajaani Mari Mänty Faria Carvalhoon. Hän on antanut minulle todella paljon oppia hevosen biomekaniikasta sekä ratsuhevosen kouluttamisesta. Olen hänen kauttaan mm. ostanut hevoseni Habilin, joka on kyllä ollut enemmän kun suuressa roolissa omassa kehityksessäni. Tämä upea, rohkea ja äärimmäisen herkkä lusitano on ollut elämässäni vuodesta 2019.

Habilin tarinan voit kuunnella Hevonen,opettajani-podcast-jaksoista. Kävin Katariina Alongin vetämän podcastin vieraana vuonna 2022. Kuuntele jaksot ja pääset tutustumaan minuun paremmin. Linkit vievät Spotifyihin ja siellä olevaan kahteen jaksoon.

Jakso 99: Simo ja Habil: Ninan tarina
Jakso 99.1 Habil: Ninan tarina osa 2

Olen aina halunnut olla hevosille hyvä ja osata toimia niitten kanssa reilusti. Tämä ei ole tarkoittanut sitä, että olisin aina toiminut hevosen näkökulmasta reilusti. Olen sen sijaan pala palalta oppinut mitä se tarkoittaa kun hevosharrastusta tehdään hevosen takia.

Hevosmaailma oli 90-luvulla hyvin erilainen kun nyt ja varsinkin ratsastuskouluissa tuntui, että teemana oli lähinnä se, että opitaan pärjäämään. Minulla oli todella ihania opettajia, mutta tiedän myös sen, että sen enempää ei voi antaa kun mitä itse tietää.

Jotta tarina ei venyisi liiaksi niin otetaan tähän kohtaan pieni summaus ja tarinan päätös. Olen tähän mennessä päätynyt siihen, että hevosen hyvinvointi on kolmen asian summa: hevosen fyysinen hyvinvointi, hevosen henkinen hyvinvointi ja hevosen lajityypillisten käytöstarpeiden toteutuminen. 

Jotta nämä toteutuisivat opetan asiakkailleni hevosen käytöksen tulkitsemista, istuntaa, hevosen terveen liikkeen tuntemista sekä painotan oman mielen kehittämistä. Nämä ovat myös ne osa-alueet mitä opiskelen jatkuvasti enemmän tai vähemmän.

Matkani jatkuu edelleen ja tavoitteeni on jatkossakin auttaa hevosihmisiä ymmärtämään hevosiaan paremmin, jotta olisi mahdollista tehdä paremmin.

Koulutus

Helsingin Yliopisto
Filosofian maisteri (maantieteen laitos), 2017

Suomen hiihdonopettajainyhdistys
Hiihdonopettaja, 2004
Lumilautailun opettaja, 2014

Ruukin maaseutuopisto
Hevosharrasteohjaaja, 2018

Kpedu Kaustinen
Eläintenkouluttajan ammattitutkinto, 2020

ESI Education, Australia
Equitation Science-opinnot, 2021->

With Connection, Katariina Alongi
CWC-istuntaopettajakoulutus, 2023

With Connection, Katariina Alongi
Eläinkommunikaatiokurssi, 2023

Lukuisat lyhytkurssit hevosten kouluttamisesta sekä ratsastuksesta (mm. Tuire Kaimio, Christian Carde, Manolo Mendez, Susan Fay)